Amit a bőr festéktermelési rendellenességeiről tudnia érdemes

1277
HOZZÁSZÓLÁS:

A festéktermelés rendellenességei a bőr legfeltűnőbb kozmetikai zavarai közé tartoznak. Sok esetben azonban nemcsak kozmetikai problémát jelentenek, hanem különböző belső szervi megbetegedésekre vitiligo-pigmenthiany-01is felhívják a figyelmet. A háttérben gyakran komoly belgyógyászati betegség (hormonzavar, anyagcsere-kisiklás stb.) húzódhat meg.

Eredetük alapján a bőr festékzavarai melanin és nem melanin okozta fokozott és csökkent pigmentképzésre vezethetők vissza, lehetnek örökletesek, veleszületettek vagy szerzettek.

A melanin okozta kóros bőrjelenségek szintén sokfélék.

Hormonális zavar okozta elszíneződések

Hormonális rendellenesség áll a hátterében a cukorbajban észlelhető barna foltoknak, illetve annak a bőrelszíneződésnek, amely a Basedow-kórban szenvedőkön a szem körül, az Addison-kóros betegek esetében pedig kiterjedt bőrfelületeken jelentkezik.

A nemi hormonok arányának eltolódása idézi elő a terhesek jól ismert halványbarna, szimmetrikus májfoltjait az arcon és a homlokon. Hasonló okra vezethetők vissza a fogamzásgátló gyógyszereket szedő nők arcának zavaró pigmentfoltjai is, valamint az idült májbetegségben, májzsugorodásban szenvedők sajátos szürkésbarna bőrszíne és májfoltjai. Tulajdonképpen innen kapta nevét is ez a jellegzetes festékzavar.

Egyéb okból kialakult bőrelszíneződések

Idegrendszeri betegségek szintén járhatnak ilyen következményekkel. Például a régen kiállott agyvelőgyulladás maradandó vonalas festékfoltot hagyhat hátra a homlok közepén.

Egyes anyagcsere-betegségek ugyancsak vonhatnak maguk után fokozott pigmentációt. Jellemző szürkésbarna bőrszín kíséri pl. a vérfesték, a hemoglobinképződés rendellenességéből származó bőrbetegségeket. Ezekben az esetekben a kísérő májbaj is elősegíti a bőrelszíneződés kifejlődését.

Pellagra esetén (ma leginkább idült alkoholistákon fordul elő) a vitaminfelszívódás hiánya vált ki barnásvörös elváltozást a napfény érte bőrfelületeken (az arcon, a nyakon, a végtagok feszítő felszínén).

1277
HOZZÁSZÓLÁS:
loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Szólj hozzá

| Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

 

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!

Friss HOZZÁSZÓLÁSOK

26889
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]