Amit tudni érdemes a kisgyermekek testápolásáról

1191
HOZZÁSZÓLÁS:

A bőrápolás a naponta végzett tisztálkodással, lehetőség szerint az egész test zuhanyozásával kezdődik. Ha erre nincs lehetőség -esetleg részletekben – mosdótálban (lavór), mosdóban is le lehet fürdetni a gyermeket.

A hajat általában hetente kell megmosni, bizonyos esetekben sűrűbben. A fürdés után egyes gyermekek arcát és ajkát, az érdesebb bőrű könyök- és térdtájakat, a széltől és hidegtől hámló, vörös kezeket bőrápoló krémmel be kell kenni. A hajlatokat és a lábujjak közét alaposan meg kell szárítani, törölni.

A nemi szervek bőrének ápolása a megfelelő higiéniás elveken nyugszik: a leánygyermeket meg kell tanítani arra, hogy vizeletürítés után puha toalettpapírral mindig törölje meg magát, végbélnyílását pedig úgy tisztítsa meg, hogy a papírt ne a húgycsőnyílás felé húzza, hanem elölről hátra irányuló mozdulattal. Ezáltal sok kellemetlen fertőzést lehet elkerülni. A fiúgyermeket már ebben a korban meg lehet tanítani a fityma bőrének napi tisztítására.

A hajak és körmök ápolása

A hajviseletet a divat és a célszerűség irányítja, előfordul azonban, hogy a divat az uralkodó tényező. A leányok nagyon hosszú, vagy túl szorosan hátrahúzott hajviselete bőrgyógyászati szempontból nem előnyös. Sokan úgy tartják, hogy a nyáron kopaszra vágott haj jobban nő, jobban sűrűsödik, ez valószínűleg csak látszólagos, önmagában a haj évente egyszeri lenyírása nem jár ilyen eredménnyel.

A körmök rendszeres vágása, tisztítása, esetleg bőrápoló krémmel való bedörzsölése magától értetődő művelet. Ez a szülő feladata, a gyermekre ebben az életkorban ezt még nem lehet rábízni. A körömrágás rossz szokás. Súlyosabb esetekben pszichés zavarok állhatnak hátterében.

A szájápolás

A szájápoláshoz elengedhetetlen a napi legalább kétszeri fogmosás. A fogakat erősíti a rendszeres használat, a sok rostos, kemény étel, leginkább gyümölcs és nyers zöldség fogyasztása.

A romló tejfogakat is kezeltetni kell. A szájzugokban, a száj körül – különösen az ujját szopó gyermeknél – berepedés, „kipállás” fordulhat elő, amelyet fertőtlenítő, gombaölő kenőccsel lehet gyógyítani.

A bőrápoláshoz az egészséges mozgás, sportolás (torna, séta, kirándulás, úszás) is hozzátartozik, amit már ebben az életkorban el kell kezdeni.

A kisgyermek öltözéke kényelmes, szellős és célszerű legyen. Ne öltöztessük túl melegen és inkább a ma ismét divatossá vált természetes anyagokból készült ruhaneműket használjuk. Ebben a korban még ritka a tenyér és a talp izzadása. Ha ezt fokozott mértékben tapasztaljuk, forduljunk orvoshoz.

A napozás, kvarcolás, szolárium megfelelő óvatossággal már megengedhető.

1191
HOZZÁSZÓLÁS:
loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Szólj hozzá

| Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

 

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!

Friss HOZZÁSZÓLÁSOK

26892
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]