Amit tudni érdemes a verejtéktermelés élettanáról

1096
HOZZÁSZÓLÁS:

A verejtékelválasztás anatómiai elemei a verejtékmirigyek. Kétféle verejtékmirigyet különböztetünk meg: az ekkrin típusúakat, amelyek a nagy mennyiségű sós verejték kiválasztásáért felelősek, és az illatmirigyeket (idegen szóval apokrin típusú verejtékmirigyeket).

Az ekkrin mirigyekizzadas

Az ekkrin mirigyféleség igen nagy számban fordul elő az emberi bőrben. Sűrűségük, eloszlásuk testtájékonként változik. Pl. a homlok és a tenyér, valamint a talp területén sűrűn, négyzetcentiméterenként 400-600 található, ugyanakkor a hát, az alkar bőrén csak 40-60 fordul elő 1 cm²-en.

Az egész bőrfelszínen a számuk kb. 2 millióra tehető. Az állatvilágban az ekkrin verejtékmirigyek csak egy bizonyos testtájékra korlátozódnak, pl. a talpakra.

Egy átlagos súlyú és magasságú ember napi folyadékszükséglete kb. 2-2,5 liter. Normális testhőmérsékletű és izomtevékenységű egyén esetében a bőrön átlagosan 500 ml víz távozik el 24 óra alatt. A verejtéknek magas a nátrium-, a kálium-, valamint a klórtartalma. Igen magas a tejsavtartalom is.

Az ekkrin, azaz a sós verejtéket termelő mirigyek napi teljesítménye igen tág határok között változhat. Meleg munkahelyen dolgozó ember, pl. martinász, bányász, 1500-9000 ml verejtéket is üríthet naponta. A verejték magas sótartalma miatt ilyen esetekben a kiürített só menynyiségét is pótolni kell. E célból ajánlják az úgynevezett sós védőételeket és -italokat.

Bizonyos tápanyagok verejték útján is kiválasztódhatnak, azaz a verejtékkel kis részük a testfelszínre ürül, pl. mustárolaj, fokhagyma, C-, B-vitamin, alkohol, éter stb. Néhány allergiát okozó anyag ezért a kiürülés helyén bőrgyulladást okozhat. Ha a verejték kiürülését valami akadályozza, pl. a testfelszínt lezáró műszálas ruhanemű vagy erősen tapadó kenőcs, akkor az allergiát kiváltó anyag sem tud kiürülni, és az allergiás betegség súlyosbodhat.

Az apokrin mirigyek

Az apokrin mirigyek, vagy „illatmirigyek” száma lényegesen kevesebb, mint az előző típusú verejtékmirigyeké. Az általuk termelt váladék a szőrtüszőbe jut, sűrű, tejszerű, jellegzetes szagú. Ha felhalmozódik, ami elsősorban a nem kellően tisztálkodó egyéneknél fordul elő, a váladék a baktériumok hatására megbomlik, és kellemetlen szagot áraszt.

Miután e mirigyek elsősorban a hónalj, a nemi szervek környékén, bizonyos mértékben a szemhéj, a hallójárat és az orrnyílás környékén fordulnak elő, lényeges, hogy ezeket a testtájékokat szappanos, melegvizes lemosással rendszeresen tisztán tartsuk.

Az apokrin mirigyek váladéka folyamatosan termelődik, a mirigy tágult kivezetőcsövében halmozódik fel és ott ürül ki. A mirigy működését hormonális rendszer szabályozza.

Nőknél csak a serdülőkor és a változás kora közötti életszakaszban funkcionálnak, menstruáció előtt működésük csökken, menstruáció alatt pedig fokozott mértékű. Férfiak esetében az apokrin mirigyek működésében efféle szakaszosság nincs.

Az állatvilágban ezek a mirigyek igen fontos szerepet játszanak a nemek egymásra találásában.

A csökkent és a fokozott verejtékezés

A verejték mennyisége normális hőmérsékletű és páratartalmú környezetben nyugalmi állapotban a normálistól eltérhet. Azt az állapotot, amikor a verejtéktermelés a fenti feltételek mellett emelkedett, fokozott izzadás-készségnek nevezzük.

Ha fokozott izommunka esetén vagy magasabb hőmérsékletű környezetben sem következik be verejtékezés, csökkent verejtékezésről beszélünk.

A fokozott verejtékezés lehet csak helyi jellegű, pl. a tenyér és a talp izzadása, de lehet általános, amikor az egész testfelszín fokozottan izzad.

A fokozott izzadást kiválthatja valamilyen betegség, pl. pajzsmirigy-túlműködés, tüdőtuberkulózis, köszvény vagy menstruációs zavarok, fokozott ingerlékenység, idegesség.

A körülírt izzadást, pl. a lábizzadást, a párolgást akadályozó műszálas zokni vagy gumi-, illetve műanyag talpú cipő viselése is előidézheti.

1096
HOZZÁSZÓLÁS:
loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Szólj hozzá

| Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

 

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!

Friss HOZZÁSZÓLÁSOK

19499
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]