Amit tudnia érdemes a másodlagos, fény okozta értágulatokról

1295
HOZZÁSZÓLÁS:

A fény okozta értágulatok leggyakoribb formája az, amit a napfénynek kitett bőrterületen látunk: az arcon, a nyakon és a mellkason a ruha V alakú kivágásának megfelelően jelentkező foltos pigmentáció, szétszórtan elhelyezkedő vékony és vastagabb kitágult erek.ertagulat

A bőr pigmenttartalma

Az emberek bőrének pigmenttartalma még azonos rasszon belül is rendkívül különböző. Azok, akiknek bőrében csak kevés pigment van, nem is tudnak barnára lesülni, viszont a napfény hatására állandóan bőrgyulladásuk alakul ki. Hatására az erek kitágulnak, és ha ez a gyulladás elhúzódó, sokszor ismétlődik, vagy az ereket körülvevő kötőszövet szintén károsodik, az értágulat is tartós marad. A már kialakult értágulatok kiégetéssel kezelhetők.

Fenyérzekenyítő szerek okozta értágulatok

Vannak olyan anyagok, amelyek a bőrre kerülve a napfény hatását felfokozzák. Ez azt jelenti, hogy a napfény rövid idő alatt idéz elő olyan erős gyulladást, amit a fényérzékenyítő anyagok nélkül csak sokkal hosszabb ideig tartó napozás okozna.

Ilyen hatása van pl. a kátránynak, amely megfigyelhető a nagyon barnára lesült útépítő munkásokon, akiknek bőrére kerülve a kátránygőzök fényérzékenységet okoznak.

Bizonyos esetekben ez a hatás nem várt mellékhatásként jelentkezik. A kátrányból kivont illóolajokkal illatosított szappanok, kölnik alkalmazásánál az arc és a nyak bőrén foltos gyulladás alakulhat ki, amit erős pigmentáció követ. A gyulladás hatására az érintett területeken értágulatok keletkeznek.

Míg a gyulladás és a pigmentáció a szer kihagyására elmúlik, az értágulat tartós marad. Hasonló hatásúak lehetnek a kátrányszármazékokat alapanyagként tartalmazó (pl. vazelin) krémek és kenőcsök is. Az e szerek okozta elváltozások kezelésében is a megelőzés a döntő, ezért ha valamilyen krém, szappan vagy kölni használatától gyulladást észlelünk, azt mellőzzük, kölnit, parfümöt a fénynek kitett területekre ne alkalmazzunk.

1295
HOZZÁSZÓLÁS:
loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Szólj hozzá

| Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

 

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!

Friss HOZZÁSZÓLÁSOK

26889

Kapcsolódók |

Hasonló cikkek, témák
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]