Amit tudnia kell a csecsemők bőrének ápolásáról

1327
HOZZÁSZÓLÁS:

A csecsemők bőre különbözik a gyermekek és, természetesen, a felnőttek bőrétől. A babák fogékonyabbak a bőrfertőzésekre, mert nem alakult ki még a bőr úgynevezett védőrétege.canstockphoto9760655

A szaruréteg vékonyabb, a kötőszövet és a hámsejtek egymáshoz való kapcsolata lazább, a bőr mechanikus hatásra könnyebben sérül. A bőrizgató tényezőkkel szemben is érzékenyebb. A csecsemő bőréről fokozott a felszívódás, mert nagy a testsúlyhoz viszonyított testfelülete. Ezért az ép bőrű csecsemő is gondos ápolást igényel.

Hogyan fürdessük a kisbabát?

A fürdetés ne tartson hosszú ideig, és a víz ne legyen nagyon meleg. Tisztításra gyógyszertári fürdetőkrém, szappanmentes szappan vagy 5,5-ös pH értékű babafürdető ajánlott. Ezek kíméletesen tisztítanak, és nem szárítanak.

Fürdetés után a csecsemő bőrét puha törülközővel gondosan töröljük szárazra, különösen ügyelve a hajlatokra. Az itt meghúzódó nedvesség a kórokozók melegágya, ezért szokássá vált a babák hajlatainak hintőporozása. A hintőporral azonban óvatosan kell bánni, mert részben szárítja a csecsemő egyébként is száraz bőrét, másrészt, a hajlatokban nedvesen összecsomósodva, inkább árt, mint használ.

A babák száraz bőrének ápolása

A bőrszárazság csecsemő-, de kisgyermekkorban is nagyon gyakori panasz. A faggyúmirigyek még fejletlenek, kevesebb faggyú termelődik. Ezért fontos – még a nem kifejezetten száraz bőrűek esetében is – főleg a téli, tavaszi időszakban testápolót használni. Az esti fürdés után a száraz bőrűeket zsírosabb krémekkel, nappalra inkább könnyebben beszívódó, vizes krémekkel, testápoló tejekkel kenjük be.

A csecsemő fejét babasamponnal mossuk. A korszerű babasamponok nem csípnek, nem okoznak könnyezést, ezeket kell választani. Ha felrakódást észlelünk a fejbőrön, hajmosás közben enyhe dörzsöléssel távolítsuk el. Makacs esetben az eltávolítást erőltetni nem szabad, bőrgyógyászhoz kell fordulni.

1327
HOZZÁSZÓLÁS:
loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Szólj hozzá

| Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

 

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!

Friss HOZZÁSZÓLÁSOK

21145
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]