Hogyan tisztítsuk meg arcbőrünket?

1210
HOZZÁSZÓLÁS:

Ez a fedetlen testrész kiváltképp érzékeny külső hatásokra, ezért a víz hőfoka, a szappan vegyhatása és illatanyaga, a mosdóeszköz dörzshatása egyeseknél enyhébb vagy komolyabb kellemetlenséget okozhat. A panasz eleinte átmeneti és gyorsan múló, de ha a károsító hatás sűrűn ismétlődik, tartós bőrártalom is kifejlődhet.mosakodas

Fontos a bőrtípus

Az arcbőr tisztítása előtt meg kell győződni arról, hogy az zsíros, száraz vagy – ami ritka – normálisnak mondható-e.

Ennek egyszerű módja van: felkelés után félórával húzzunk végig néhányszor egy selyempapírt a homlokon. Ha áttűnővé válik, zsíros a bőrünk, ha csak sötétebb árnyalatúvá válik a papír, akkor normális. Akinél nem változik, annak a kelleténél szárazabb a bőre.

Másképp kell arcot mosnia a zsíros, a normális és a száraz bőrű embereknek. Mindenfajta tisztálkodás ugyanis csökkenti a bőr legfelső rétegét finoman bevonó és részben átitató faggyúréteget. Ennek a „zsírköpenynek” megtartása pedig kozmetikai szempontból roppant fontos, hiszen ez védi meg az elszarusodott hámréteg sejtjeit attól, hogy víztartalmuk elpárologjon.

A vizet vesztett sejtek töpörödnek, szétválnak, ennek nyomán az ilyen bőr felszíne reszelős tapintásúvá és finoman hámlóvá válik. A zsírköpeny hiányában a bőr védtelen, fertőzésre hajlamos és enyhe külső hatásokra is gyulladásos lesz.

Erre kell gondolni akkor, amikor az arcbőr tisztításához a megfelelő eszközt kiválasztjuk. Akinek zsírosabb a bőre, annak a tisztálkodás nem okoz gondot, hiszen a feleslegben levő faggyú ellensúlyozza a szappan szárító hatását.-

A normális arcbőr is elviseli, ha este pipereszappannal mossuk, mert reggelig pótlódik a szükséges faggyú bevonat.

A száraz vagy a szárazságra hajlamos arcbőr tisztítása gondot okozhat. Enyhébb esetben olykor elviseli a szappant is, de szárítás után ajánlatos a veszteséget zsíros krémmel pótolni. Az enyhén száraz bőrűek válasszanak túlzsírozott szappant, ilyen pl. a lanolinos babaszappan.

A legtöbb esetben a száraz arcbőr egyáltalán nem képes a szappanozást elviselni, sőt már a langyos vizes lemosás után is fokozódik a húzó, viszkető érzés. Az ilyen egyéneknek kamillás oldat időnkénti használata ajánlható, hiszen a kamillafőzet – egyebek között -nyugtató hatású is, bár szintén kissé szárít.

A száraz arcbőrűek számára a lemosó krém az alkalmas tisztálkodó szer. Nem tartalmaz lúgot, ezért nincs szárító és bőrizgató hatása, viszont körülveszi és leválasztja a bőrre tapadó szennyeződést.

A tej ősrégi tisztálkodószer, emlékezzünk csak a római patrícius nőkre. Nemcsak a klasszikus szamártej, hanem a tehéntej is alkalmas e célra, főképp ha friss.

Hasonlóan jó hatás érhető el aludttej alkalmazásával. Minden bőrtípusra ajánlható. Az arcra felkenve 10-15 percig hagyjuk hatni, majd langyos vízzel mossuk le. Nemcsak tisztít, hanem bőrápoló szernek is kiváló.

A kifejezetten száraz bőrűek étolajjal is tisztíthatják arcukat. Erre a célra azonban csak a friss olaj alkalmas, mert ha kissé is avas, bőrgyulladást okoz. (Használati módja a következő: addig cserélgetjük az olajjal átitatott vattát, amíg az áttörlés után is tiszta marad. Ezután vízzel is lelocsolhatjuk az arcbőrt, majd puha kendővel szárazra tapogatjuk.)

Befejezésül még egy szó a szappanról. Kétségtelen, hogy a legüdítőbb arcmosás mégis a szappanos vizes tisztálkodás. Ha valaki úgy érzi, hogy ez számára hátrányos, ne mondjon le mindjárt róla. Elképzelhető ugyanis, hogy a gyulladásos jellegű panaszt nem is a szappan, hanem a benne levő illatanyagok okozzák.

Megkísérelhető ilyenkor egy másik fajta pipereszappan alkalmazása, lehetőleg olyan, amiben másfajta és kevesebb az illatosító szer. Ha azonban a többi szappan kipróbálása után is jelentkeznek a bőr szárazságára jellemző tünetek, ne kísérletezzünk tovább.

A helyes arctisztítás problémáját tovább komplikálja, hogy ugyanaz az arc lehet részben zsíros, részben száraz. A szem körüli táj és a nyak bőre hajlamos elsősorban a szárazságra, viszont az arc középvonalában, a homlokon, az orron és az állon még ilyenkor is zsírfényű lehet a bőr.

Ha ezt tapasztaljuk, mindig a bőr adottságának megfelelő tisztálkodási módszert alkalmazzunk. Általában kielégítő megoldást jelent, ha a beszappanozott arcot leöblítjük és megszárítása után a szárazabb bőrterületeket zsíros vagy legalábbis félzsíros krémmel átsimítjuk.

1210
HOZZÁSZÓLÁS:
loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Szólj hozzá

| Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

 

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!

Friss HOZZÁSZÓLÁSOK

26889
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]