Mely környezeti hatások felelősek bőrünk öregedéséért?

1025
HOZZÁSZÓLÁS:

Mindenki megfigyelheti saját testén a környezet hatását bőrünkre – egyszerűen hasonlítsa össze a kar belső oldalán levő bőrt az arcbőrével.UV

Ott, ahol a környezeti hatásoktól egy egész életen keresztül viszonylag védett volt, egész érett korunkig is finom, sima és majdnem ránctalan a bőrünk. Ott, ahol ki van téve a napnak, a fénynek, a forróságnak és a hidegnek, vagyis az arcon, ott bizony lényegesen elhasználtabb.

Mik bőr öregedésének fő okai?

A bőr öregedésében a külső okok között az ultraibolya sugárzás játssza a főszerepet. Ez nem csupán a napozás közben leégést okozó ultraibolya B sugárzás hatására vonatkozik. A közönséges nappali fény is (sőt, a halogénégő fénye is!) tartalmaz UV sugarat, méghozzá a hosszabb hullámhosszúságú UVA sugarat.

Mindkét sugárféle provokálja a kötőszövet biokémiai folyamatait, aminek során sejtkárosító szabad radikálisok és bizonyos enzimek szabadulnak fel, amelyek megtámadják és elpusztítják a kollagén- és elasztikus rostokat.

Ennek következtében csökken a bőr rugalmassága, és összezsugorodnak a nedvességtároló tartályok. A bőrgyógyászok ezért külön emlegetik a „fénytói való öregedést” és a „biológiai öregedést”.

Hogyan előzhetjük meg bőrünk idő előtti öregedését?

Aki szeretné megelőzni, hogy a bőre a fény befolyása miatt idő előtt öregedjen, az legelőször is ne tervezze, hogy majd barnára sül, hanem csökkentse minimálisra a napozást.

Ha nem lehet elkerülni a napot, erős fényvédő krémmel kell védeni a bőrt.

Fontos még ezen felül: olyan nappali krémet kell használni, amiben fényvédő anyag is van. A színes kozmetikum is véd a naptól.

A szennyezett levegő, ami mérgező kipufogógázokat, háztartási mérgeket és egyéb káros anyagokat tartalmaz, kedvező környezetet jelent a szabad radikálisoknak és az alig érzékelhető bőrérzékenység kialakulásának.

Ha állandóan ilyen levegőn kell tartózkodnunk, az végül a bőr idő előtti öregedéséhez vezethet. Ellenszerként szóba jöhet: egy megfelelő nappali krém, és lehetőleg sok mozgás a kevésbé szennyezett szabad levegőn.

1025
HOZZÁSZÓLÁS:
loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Szólj hozzá

| Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

 

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!

Friss HOZZÁSZÓLÁSOK

21145
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]