Amit tudnia kell a bőr vérellátásáról

1370
HOZZÁSZÓLÁS:

A bőr erei a bőr kötőszöveti részében, az irhában találhatók. A bőr vérellátása nem olyan jó, mint pl. az izomé, és legkisebb zavara is valamilyen elváltozást okoz. Ezekből a bőrtünetekből következtetni lehet arra, hogy milyen mélységben levő érszakaszt érint a kóros folyamat.

Hogyan működik a bőr vérellátása?hajszaler

A bőr artériáiból a vér a hajszálér szakaszon keresztül a visszerekbe áramlik. Sok helyen a bőrben (pl. ujjbegy, körömágy) olyan közvetlen összeköttetést biztosító nyílások is vannak az artériák és a visszerek között, amelyek tágulása révén a vér a hajszálereket kikerülve az artériákból egyenesen a visszerekbe juthat. Ezek a nyílások gyorsíthatják a vérkeringést.

Az artériák tágasságát az erekhez futó, a vegetatív idegrendszerhez tartozó idegek szabályozzák. Ilyen idegi mechanizmus okozza pl. az ijedtségkor fellépő elsápadást az erek összehúzódása révén. Értágító hatású a gyulladás során, vagy csak egyszerű sérülésre a bőr kötőszöveti sejtjeiből felszabaduló hisztamin, ami a bőr kipirosodását okozza.

A bőr ereinek kitágulása vagy összehúzódása nemcsak a bőr táplálkozása szempontjából fontos, de egyben a szervezet hőszabályozásának is egyik alapvető mechanizmusa. Az agyhoz (hipotalamuszhoz) jutó vér hőmérsékletének csökkenésekor a bőr erei összehúzódnak, a vér hőmérsékletének emelkedésére kitágulnak. A tágult erekből a hő közvetlen sugárzás révén távozik, így a vér veszít hőmérsékletéből.

Ezt a sugárzást érezzük a lázas beteg homlokának tapintásakor, illetve az értágulatokat látjuk arcán lázrózsa formájában.

A bőr vérkeringésének változására nagyon érzékenyek a hámon kívül a bőr úgynevezett függelékes szervei: a haj, a köröm, faggyú- és verejtékmirigyek. A rossz vérkeringés hatására törékeny körmök nőnek, csökken vagy leáll a hajtermelés, és megváltozik a mirigyek faggyú- és verejtéktermelése is.

Hajszálerek és visszerek kitágulása

Az átáramló vér mennyisége, valamint a környező kötőszövet támasztó hatását befolyásoló kóros tényezők váltják ki a hajszálerek és a visszerek kitágulását.

Átmeneti értágulat okozza a bőr színének megváltozását, pl. kipirosodását. Ez a folyamat csak meghatározott ideig tart, majd nyomtalanul elmúlik, így nem is jelent kozmetológiai problémát.

Tartós értágulat hatására az erek fala, illetve a környező támasztó szövetek elvesztik rugalmasságukat, és maradandó érelváltozás: hajszálértágulat alakul ki.

A tartós értágulatokat általában két nagy csoportra osztják: elsődleges és másodlagos hajszálértágulatokra. Az elsődleges értágulatok oka jelenleg még ismeretlen, a másodlagos értágulatok valamilyen ismert megbetegedés tüneteként alakulnak ki.

1370
HOZZÁSZÓLÁS:
loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Szólj hozzá

| Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

 

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!

Friss HOZZÁSZÓLÁSOK

26893
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]