Tudja meg a legfontosabbakat a bütyökről

1397
HOZZÁSZÓLÁS:

A bütyök a öregujj (nagylábujj) alapízülete felett kialakult csontos domborulat. Az öregujj a láb külső éle felé fordulva, a többi ujjhoz nyomódik, gyakran fájdalmat okozva. Ritkán előfordulhat hasonló elváltozás a kislábujjon is.butyok_1

Milyen panaszokat okozhat?

A bütyök területén a bőr megduzzadhat, kivörösödhet, a talpi felszínen és a lábháti felszínen is képződhet bőrkeményedés, tyúkszem. Az ízület és a környező szövetek is ödémássá, gyulladttá válnak, az ízületi mozgások beszűkülnek, a járás fájdalmas. Idővel az ízület a kóros helyzetben rögzül, lehetetlenné téve normál cipő viselését.

Másodlagosan kialakulhat a többi lábujj deformitása (kalapácsujj) is. Létrejöttében veleszületett lábalkat (lúdtalp, járásmechanikai eltérések), a lábat túlterhelő foglalkozások (pincér, fodrász, táncos), ízületi gyulladás, idegkárosodás, izomgyengeség (cukorbetegség és alkoholizmus), helytelen lábbeli (magas sarkú és szűk cipó) játszanak szerepet.

Hogyan kezelhető?

A bütyök esetén ortopédorvoshoz kell fordulni, ha állandó fájdalom, beszűkült mozgás, jelentős deformitás jelentkezik, illetve, ha ez lehetetlenné teszi normál cipő viselését. A kivizsgálás során röntgenfelvétel készül, megvizsgálják a láb mozgását, a bőrtüneteket, a fájdalom súlyosságát, mértékét.

Az esetleges háttérbetegség (cukorbetegség, köszvény, sokízületi gyulladás) felderítése, vagy kizárása után konzervatív vagy sebészi kezelés mellett dönthet az orvos. A konzervatív kezelés alapja a megfelelő’ lábbeli kiválasztása (tágas lábbeli, vagy gyógycipő, betéttel).

Fájdalomcsillapító gyógyszerek, helyi gyulladáscsökkentők segíthetnek a gyulladás megszüntetésében. Az ízületi mozgás helyreállítására fizioterápiát is segítségül lehet hívni. Ha ezek az erőfeszítések nem sikeresek, műtétet kell végezni.

1397
HOZZÁSZÓLÁS:
loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Szólj hozzá

| Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

 

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!

Friss HOZZÁSZÓLÁSOK

23581
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]