Amit tudnia kell a felfekvésről és kezeléséről

1053
HOZZÁSZÓLÁS:

A felfekvés idős, mozgásképtelen, öntudatlan, tartósan fekvő betegeknél, különösen hiányos táplálkozás és érszűkület esetén, a tartós nyomásnak kitett területeken, rendszerint csontos alap feletti bőrön kialakult bőrelhalás.felfekves

Hogyan alakulhat ki?

Oka a bőr és az alatta fekvő szövetek és az izomréteg súlyos oxigénhiánya. Leggyakrabban a keresztcsont felett és a sarkak területén található, de pl. begipszelt végtagon egyéb helyen is.

Kialakulhat néhány nap mozdulatlanság alatt is egy baleset, vagy műtét következményeként átmenetileg súlyos betegeknél. A legveszélyeztetebbek azonban a gerincvelő-sérülés következtében tartósan mozgásképtelenek, akik nem érzik a bőrön kialakult sérüléseket.

Veszélyeztető tényező, ha a tartósan fekvő beteg nem tudja tartani a székletét és vizeletét. A tünetek a bőr nyomása miatti elhalványodásával, majd nagyfokú kipirulásával kezdődnek, ezután az elhalt szövetek megkeményednek, a bőr megfeketedik, kifekélyesedése az elhalás egyértelmű jele.

Szövődménye lehet a felfekvésnek a környező lágyrészek bakteriális gyulladása, csont és ízületi gyulladás, és súlyos fertőzés esetén szepszis alakulhat ki, azaz a baktériumok a véráramba is bekerülnek. Ez életet veszélyeztető állapot. A megelőzés illetve a kezelés alapja a hosszantartó, egy pontra nehezedő nyomás kiküszöbölése:.

Hogyan kell kezelni?

– a mozdulatlan beteget lehetőleg külön erre a célra kifejlesztett ún. dekubitusz-matracra kell fektetni, ez lehet szivacs, levegővel, vagy vízzel töltött matrac. Kerülni kell a tollpárnát és gumi alátámasztást, mert ez izzadást, a bőr kipállást (orvosi néven macerálódását) okozza. Készíteni lehet a betegnek puha anyagból egy gyűrűt, amelyre a sarkát ráhelyezheti;

– ügyelni kell arra, hogy a lepedő, vagy a ruházat ne gyűrődjön össze a beteg alatt;

legalább 2 óránként (éjszaka is) változtatni kell a beteg fekvőbelyzetén: pl. jobb-, majd baloldalra fordítással, vagy ha lehetséges felültetéssel;

az ágyat nem helyes 30 foknál nagyobb szögben megemelni, mert a beteg lassan lefelé csúszhat a matracon, és ez növeli a seb kialakulásának esélyét;

naponta át kell vizsgálni a beteg bőrét;

a beteg táplálkozására nagy gondot kell fordítani, az ésszerű táplálkozás a megelőzésben és a meglévő seb gyógyulásában is kiemelten fontos szerepet játszik;

szakszerűen tornáztatni kell a beteget, a saját izommozgás és passzív mozgatás is fokozza a keringést, megelőzi az izomzsugorodás (kontraktúra) kialakulását.

Azonnal orvosi segítséget kell kérni a seb megjelenésekor és akkor is, ha a beteg hirtelen elesett lesz, belázasodik, ha seb büdössé válik, környéke kivörösödik, megdagad, gennyes váladékozás látható.

A sebkezelés első’ lépése az elhalt szövetek eltávolítása. Ez történhet az elhalt szövetet elfolyósító kötszerek segítségével, vagy sebészileg.

A tiszta sebalap hámosodása hosszú hetekig, hónapokig tartó folyamat, naponkénti sebkezelést igényel. Ennek elvégzése a beteg otthonában háziápoló feladata. Bizonyos esetekben a sebgyógyulást bőrátültetéssel is lehet segíteni.

1053
HOZZÁSZÓLÁS:
loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Szólj hozzá

| Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

 

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!

Friss HOZZÁSZÓLÁSOK

19504
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]