Használjunk hajtípusunknak megfelelő hajmosó szereket

1234
HOZZÁSZÓLÁS:

A kereskedelem a hajmosó szerekből nagy választékot kínál, mégsem mindig a legmegfelelőbbet vásároljuk meg. Elcsábít a kellemes illat, a gyönyörű szín, a vonzó csomagolás, és megfeledkezünk a legfontosabbról, hogy fejbőrünk, hajunk minősége milyen típusú mosószert kíván.

Melyek a fő hajtípusok?

Alapvetően háromféle bőr- és hajtípust különböztetünk meg.

Fejbőr: zsíros (korpás), száraz (korpás), normál.

Haj: zsíros, száraz, normál.

Zsíros fejbőr, zsíros haj: jellemzője a fejbőrben lévő faggyúmirigyek túlzott zsírtermelése. A zsíros fejbőr is korpásodhat, ilyenkor a korpa a bőrre és a hajszálakra tapad.

Akinek ilyen haja van, és túl gyakran, például hetenként kétszer mossa, a zsírt eltávolítja ugyan, de a faggyúmirigyeket fokozottabb termelésre serkenti. Zsírosodásra hajlamos fejbőr mosására, ápolására szalicilos vagy kénvegyületeket, például szelén-szulfidot, elemi ként tartalmazó sampont használjunk.

Mosás után szárító hatású szeszes bedörzsölő folyadékot alkalmazzunk. A két mosás között pedig ajánlatos a „száraz” sampon használata. így sikerülhet a heti kétszeri fejmosást heti egy vagy a normál tíznaponkénti alkalomra csökkenteni.

Száraz fejbőr, száraz haj: ez a bőrtípus erősen hajlamos a korpásodásra, gyakran viszket. Nem tanácsos vakarni, mert az a kellemetlen érzést nem csillapítja. Sőt! A száraz típusú hajszál, ha vékony, ha vastag, könnyen törik, tehát óvatosan kell vele bánni.

Száraz, töredezett hajtípus esetén tojássárgáját, utánazsírozó és nedvességkötő anyagot tartalmazó mosószert válasszunk. Mosás után speciális, vagyis megfelelő hatóanyagokat tartalmazó hajkrémmel, balzsammal kezeljük. Hasznos még az ilyen hajra havonta egy alkalommal zsíros vagy olajos pakolást alkalmazni.

A normál bőr- és haj típusnál a fejbőr életműködése szabályos, ezért nem igényel különleges kezelést. Bármely jó minőségű samponnal tíznaponta mosva tisztán tartható. Ha azonban erősen zsírtalanító hatású  vagy túl tömény mosószert használunk, a normál fejbőr élettani viszonyai is felborulhatnak, s az egyensúly helyreállítása már hosszadalmas folyamat.

Gyermekek vagy érzékeny bőrű felnőttek semleges hatású bőr- és hajkímélő, bébi- vagy gyermeksampont használjanak, esetleg kamillás, azulénes (csíraölő hatású szénhidrogén) kivonattal.

A samponok nemcsak tisztítják a hajat, a fejbőrt, de bizonyos mértékig ápolják is; úgynevezett felületaktív anyagokat is tartalmaznak, hogy a gyakori mosás semmiféle kárt ne okozzon. Különböző hajkondicionálókat, növényi, állati eredetű vagy szintetikus adalékanyagokat hordoznak, amelyek gátolják a korpásodást, szabályozzák a faggyúmirigyek működését, vagy egyéb gyógyhatást fejtenek ki.

A kívánt eredmény eléréséhez kinek hosszabb, kinek rövidebb időre van szüksége, a szervezet reagálásától függően. Van, akinek az egyik szer használ, másnak ugyanez még ront is a helyzetén. Ez is szervezetünk különbözőségét mutatja.

Éppen ezért figyelmesen tanulmányozzuk a hajmosó szer összetételét, olvassuk el és tartsuk be a használati utasítást. A samponok megítélésénél legyünk türelemmel! Legtöbbször egy-kétszeri fejmosás még nem hozza meg a várt eredményt. Az anyagból legalább egy flakonnyit el kell használnunk ahhoz, hogy meggyőződhessünk róla, valóban használ-e nekünk a szer, vagy nem. (Ez egyéb hajápoló szerekre is vonatkozik!) Ha nem, akkor próbálkozhatunk másik, hasonló hajtípushoz készült samponnal.

1234
HOZZÁSZÓLÁS:
loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Szólj hozzá

| Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

 

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!

Friss HOZZÁSZÓLÁSOK

26893
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]