Ismerje meg a bőr 3 rétegét

1103
HOZZÁSZÓLÁS:

Szöveti szerkezetét tekintve a bőr három rétegből áll: hámrétegből, kötőszöveti rétegből (irha) és zsírrétegből (bőralja).bor-szerkezete

A hámréteg

A hámréteg kívül helyezkedik el. A testfelszín nagy részén 0,2 mm vastagságú, a talpon és tenyéren vastagabb. Nagyrészt szarutermelő sejtekből áll, ezek képezik a hámsejtek 95%-át, ezenkívül festéktermelő, idegi eredetű és a sérült hámsejtek eltakarításában segédkező sejteket tartalmaz. Sejtjeinek átalakulása az elszarusodási folyamat különböző szakaszait jelzi.

A hám sejtjeit négy sejtrétegre oszthatjuk. A legalsó az állandóan osztódó sejtek rétege, az úgynevezett alapréteg. Egyetlen sejtsorból áll, és az alatta levő kötőszövet felé alaphártyát képez. A hám ebből a rétegből származik. Henger alakú sejtjei szorosan egymás mellett helyezkednek el, közöttük találhatók a festék-termelő (pigmenttermelő) sejtek, amelyek nyúlványaik segítségével adják át festékanyagukat az alapsejtréteg többi sejtjének.

Az alapréteg felett – több réteget alkotva –érett sejtcsoport látható. A sejtek alakja sokszögű, nem fekszenek szorosan egymás mellett, hanem közöttük hézagok figyelhetők meg. E sejtek egymással hídszerűen, tüskés alakot képezve kapcsolódnak, ezért a tüskéssejt elnevezést kapták.

A tüskéssejt-réteg felett ellaposodott, mag nélküli sejtekből álló, úgynevezett átmeneti réteg található. Sejtjei elszarusodást jelző szemcséket tartalmaznak, ez a szemcséssejtek rétege.

A hám legfelső rétege a szaruréteg, amely halott, elszarusodott, mag nélküli sejtekből áll. Ezek lemezeket alkotva, szorosan kapcsolódnak egymáshoz és az alattuk fekvő rétegekhez. A szaruréteg víztartalma lényegesen kisebb, mint az alatta fekvő rétegeké. Erős elszarusodást mutató területeken, a tenyéren és a talpon, közvetlenül a szaruréteg alatt még egy vékony, úgynevezett fénylőréteg is található.

A hámréteg hullámvonal alakban kapcsolódik az alatta levő kötőszöveti réteghez. A hámból kiboltosulások, hámlécek nyúlnak le az irhába. A kötőszöveti rétegnek a hámhoz felnyúló részét szemölcsös rétegnek nevezzük. A szemölcsös rétegben levő hajszálerek táplálják a hámot, mivel az nem tartalmaz ereket.

A kötőszöveti réteg

A kötőszöveti réteg vagy irha kb. 3 mm vastag. Két részre oszlik: a felső része – a már említett-szemölcsös réteg. Ez lazább szerkezetű, finomabb kötőszöveti rostokból áll és dús hajszálér hálózatot tartalmaz. A mélyebb rész az úgynevezett hálózatos réteg.

Az irha kötőszöveti rostokból és sejtekből, valamint sajátos kémiai összetételű, kocsonyás alapállományból áll. Az irhában helyezkednek el a faggyú- és verejtékmirigyek, a szőrtüszők, illetve az erek és az idegek.

A háromféle kötőszöveti rost legnagyobb részét a bőr stabilitását biztosító vaskos, enyvadó (kollagén) rostok képezik, amelyek köteges lefutásúak. A kisebb számban előforduló, vékonyabb, rugalmas (elasztikus) rostok lefutásukban rendszerint a kollagén rost-kötegeket követik, és a bőr rugalmasságát biztosítják. Ezek a járulékos részeket (szőrtüsző, faggyúmirigy, verejtékmirigy stb.) nagyobb számban veszik körül. A legfinomabb rostok a rácsrostok, főleg az irha felső, szemölcsös rétegében találhatók.

A zsírréteg

A zsírréteg vagy bőralja lebenyekre osztott zsírszövetből áll. Vastagsága testrészenként és nemenként változik. A zsírsejtcsoportokat övező kötőszöveti hálózatban futnak az ér- és az idegtörzsek.

1103
HOZZÁSZÓLÁS:
loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Szólj hozzá

| Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

 

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!

Friss HOZZÁSZÓLÁSOK

8466
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]