Ismerje meg a fokozott szőrnövekedéssel járó állapotokat

1109
HOZZÁSZÓLÁS:

A szőrzet megerősödése két formában jelentkezhet:

A hypertrichosis (mennyiségi elváltozás) esetén a testfelszín mindkét nemben megtalálható apró piheszőrzete erősebbé és sötétebbé válhat. Ez kisgyermekeknél és nőknél lehet főleg zavaró. Gyakran ártalmatlan, csak esztétikailag bántó jelenségről van szó.szor1

Kifejezettebb formáinál érdemes azonban orvoshoz fordulni, mivel különböző gyógyszerek mellékhatásai és kóros belső folyamatok is felelőssé tehetők kialakulásáért. Szélsőségesen fokozott formája a „majomember” külsőt adja (ilyen volt pl. a Gilgamesben Engidu alakja, a bibliai Ézsau, Jákob ikertestvére, a keresztény történelemből Mária Magdaléna, vagy későbben a névről is ismert Petrus Gonzales, akinek képét G. Hoefnagel festette meg). A rendkívül zavaró külső megjelenéshez nemritkán súlyos belső szervi eltérések is társulnak.

A hirzutizmus (mennyiségi és minőségi fokozott kóros szőrnövekedés) nőkön fordul elő, és a szőrzeteloszlás jellegének megváltozásában nyilvánul meg. Az erősebb szőrzet a férfira jellemző helyeken (arc, mellek, has, comb) alakul ki.

A legsúlyosabb kóros elváltozást az jelenti, hogy ha ehhez még egyéb férfias tünetek, mélyebb hang, férfias alkat, kopaszodás, clitoris (csikló) megnagyobbodás és vérzési zavar társul, amelyet virlllzmusnak neveznek.

A hirzutizmus is betegség

A fokozott szőrnövekedés okainak tisztázása érdekében fontos a kialakulás idejének (életkor), ütemének, az egyéb panaszoknak, és a családi előfordulásnak a vizsgálata. Az esetek kisebb részében férfihormont vagy ahhoz hasonló hatású hormont termelő szövetet, illetve daganatot lehet találni, amely a tünetet magyarázza. Nagyobb részben ilyen szervi betegséget kimutatni nem lehet, és úgynevezett ismeretlen eredetű fokozott szőrnövekedésről van szó.

Sokan hajlamosak ezért arra, hogy ezt az állapotot – legalábbis enyhébb esetekben – ne tekintsék betegségnek, hanem a női fenotípus szélsőséges formájának fogják fel. Annak eldöntése, hogy a szőrzet normális vagy kóros, az orvos feladata.

Ezért fontos tanács, hogy a serdülőkoron túl jelentkező pattanásokkal, szőrzetnövekedési zavarok vagy a férfiakra jellemző tünetek fellépésekor forduljunk orvoshoz.

1109
HOZZÁSZÓLÁS:
loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Szólj hozzá

| Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

 

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!

Friss HOZZÁSZÓLÁSOK

26889
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]