Mit kell tudni a kollagénről, bőrünk „ragasztójáról”?

970
HOZZÁSZÓLÁS:

A bőr szerkezeti elemeit valaminek össze kell tartania. Ez nem más, mint a kollagén nevű anyag, a kötőszövet alapállománya, amely mindenütt megtalálható, ahol különböző szöveteket vagy testrészeket kell összekötni.kollagén

Milyen funkciókat lát el a kollagén?

Ezt a fehérjét a kötőszövetben található kötőszöveti sejtek, fibroblasztok termelik. A kollagén rostokból áll, amelyek különböző formában kapcsolódhatnak össze ugyanúgy, mint a csontokat és az izmokat összekötő inak, amelyek a mozgatáshoz és a hajlításhoz szükségesek.

A bőrben a kollagénrostok egymást síkban keresztezve helyezkednek el. A kollagén a szervezet leggyakoribb fehérjéje. Szilíciumban gazdag, márpedig ez olyan ásványi anyag, amelynek hosszú, összetett molekulái alkalmasak a szervezet erős, hajlékony részeinek felépítésére.

Hogyan hat bőrünkben a kollagén?

A kollagén más fehérjerostokkal, többek között az elasztinnal együtt rugalmasságot és feszességet kölcsönöz a bőrnek. Az életkor előrehaladtával sajnos egyre kevesebb képződik ezekből a fehérjékből, és bizonyos károsító tényezők, mint a napfény és a dohányzás, szintén hozzájárulnak lebontásukhoz.

Az eredmény a megöregedett bőr, sok fiatalságot ígérő kozmetikum reklámhadjáratának célpontja. Néhány bőrgyógyász kollagéninjekciót ajánl a ráncok és a sebhelyek ellen, és a kollagénnel vastagított ajkak is elfogadottá váltak. A beadott kollagént az enzimek két év alatt lebontják.

Kollagéntartalmú kozmetikumokra költeni fölösleges pénzkidobás, hiszen a bőr nem tud fehérjét felszívni. Megfelelő táplálkozással a szervezet elegendő kollagént termel.

A sötét levelű zöldségekben található réz, a rákfélék és a teljes magvak, a gyümölcsökben és zöldségekben található C-vitamin, mind szükséges a kollagén termeléshez.

A belsőségekben, csirkehúsban, halban és petrezselyemben található vasra szintén szükség van. Végül a nyolcvanas évek kutatásai azt mutatják, hogy a bioflavonoidok, és főleg az erős antioxidáns PCO-k (polifenolok) nagyon hatásosak a kollagénszerkezet stabilizálásában.

970
HOZZÁSZÓLÁS:
loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Szólj hozzá

| Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

 

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!

Friss HOZZÁSZÓLÁSOK

14109
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]