Ismerje meg, milyen körömrendellenességek alakulhatnak ki

1087
HOZZÁSZÓLÁS:

Súlyos általános betegségek miatt átmenetileg szünetelhet a körömtermelés. Ilyenkor jól látható harántvonalban megszakadhat a körömlemez folytonossága.korom

Milyen körömrendellenességek fordulhatnak elő?

A szokottnál keményebb a körme az idősebb embernek.

Megdurvulhat és megvastagodhat a köröm ujjcsonttörés, égés, fagyás vagy különböző gyulladásos és vérkeringési zavarok következtében.

A nagylábujjak körme, főleg idős egyéneken olykor karom, illetőleg szarvszerű növedékké alakulhat. Túlgörbült körmöt okozhat szűk cipő viselése is. Ilyenkor vágni sem lehet a körmöt, csak reszelni. Ha a járást akadályozza, sebészileg el kell távolittatni.

A benőtt köröm szűk, rövid cipők viselése és helytelen körömvágás miatt alakul ki. Ilyenkor a köröm széle a körömredőbe nő ,és körülötte fájdalmas gyulladás keletkezik.

Rendkívül elterjedt, rossz szokás a körmök rágása, aminek hatására a köröm lapossá, szélessé válik, szélei felrostozódnak, elvesztik simaságukat. Ez nemcsak kozmetikai szempontból csúnya, de kellemetlen is. A körömrágás különösen gyermekeknél gyakori, felnőtteknél pszichés zavarok állhatnak a háttérben.

A bőrlebenyt csak szakszerűen szabad levágni

Helytelen a körömsánc széléről a körömlemezre növő elszarusodott bőrlebenyt lenyirkálni. Lenyírás helyett minden kézmosás után még nedves állapotban törölközővel vagy műanyag szerszámmal nyomkodjuk vissza a bőrt.

Ha a lebenyke nagyon hosszú lenne, fellazítás és hátratolás után speciális bőrvágó ollóval esetleg levágható. Szárítás után zsíros krémmel kenjük be a körömlemezt és az ujjbegyet is. Ezt a műveletet nagyon higiénikusán kell végezni, nehogy a körmök megfertőződjenek.

Az ollót előzetesen 70%-os etilalkoholba mártott vattával töröljük meg, ugyanis a kis bőrszegély lenyírásakor apró sebzések keletkezhetnek, amelyeken át baktériumok és gombaspórák kerülhetnek a bőr és a körömlemez közé, és idült gennyes körömágygyulladást okozhatnak. A körömlemez körüli bőr ilyenkor duzzadttá, fájdalmassá, lilás-vörös színűvé válik.

1087
HOZZÁSZÓLÁS:
loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Szólj hozzá

| Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

 

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!

Friss HOZZÁSZÓLÁSOK

26889
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]