Melyek a leggyakoribb időskori bőrelváltozások?

1446
HOZZÁSZÓLÁS:

A szervezet öregedésével a bőrön számos elváltozás jön létre. Ezek szinte minden idős emberen megtalálhatók. Kialakulásuk időpontja egyénenként nagyon eltérő, nem sorolhatók a bőrbetegségek közé, megjelenésük normális változásnak tekinthető.

Az időskori bőrsorvadás

Lassan, fokozatosan alakul ki az időskori bőrsorvadás. A bőr sejtjeinek és mirigyeinek csökkent működése következtében jön létre. A bőr elvékonyodik, cigarettapapírszerűen ráncolható. A sejtek víztartalmának csökkenése, valamint a verejték- és faggyúmirigyek elégtelen működése miatt a bőrfelszín szárazzá válik, néha finoman, korpázva hámlik. A száraz bőr kínzóan viszket. Ez télen, száraz levegőjű helyiségben fokozódik, ráncok, nagy bőrredők alakulnak ki.

Pigmentációs problémák

Gyakoriak a pigmentzavarok, kisebb-nagyobb barna vagy fehér foltok jelennek meg főleg a kézháton és az alkaron. A szőrzet erősen megritkul vagy teljesen ki is hullhat. A bőr és az erek rugalmasságának, ellenálló-képességének csökkenése következtében kis traumákra is (ütés, csípés) apró, pontszerű vagy nagyobb bevérzések keletkeznek.

Az időskori bőrsorvadás a száraz bőrű embereken kezdődik a leghamarabb. Őket követik a normál bőrűek, majd legkésőbb a zsíros bőrűek.

A szabad levegőn dolgozó, az erős napsugárzásnak, az Időjárás viszontagságainak kitett egyéneken a bőr öregedése hamarabb kezdődik. A nagy mennyiségű ibolyántúli sugárzás káros hatásaként a bőr kötőszövete átalakul. Ennek következménye az úgynevezett „tengerészbőr” vagy „földművesbőr” kialakulása.

Az ilyen bőr szürkésbarna, hámlik, rugalmatlan, pigmentfoltokkal és hajszálvékony erekkel tarkított. A tarkótájon jellemző, rombusz rajzolatú, mély barázdák keletkeznek. A szemhéjakon, a szemek körül nagyszámú, fekete mitesszer, illetőleg sárgásfehér, gombostűfejnyi, faggyúval telt képződmény alakul ki.

Az élénkvörös vagy kékesvörös színű hajszálértágulatok is az idős bőr velejárói. Leginkább az arcon, illetőleg – kissé vastagabb formában -az alsó végtagokon fordulnak elő.

Az ötvenedik életév körül kezdenek megjelenni az úgynevezett időskori szemölcsök.

Mit tehetünk ellenük?

Az évek múlásának nyomait eltüntetni ugyan nem lehet, de megfelelő bőrápolással kialakulásukat jelentősen késleltethetjük.

A szappanos, meleg vizes fürdés a bőr védő faggyúbevonatát leoldja, emiatt a bőr víztartalma is nagymértékben csökken. A kellemetlen húzó-feszülő érzés, a finom hámlás, a bőrviszketés fokozódik. Ezért idős korban különösen fontos, hogy a mindennapi tisztálkodás csak rövid ideig tartó zuhanyozásból álljon, amely után ajánlatos a zsírosabb fajta testápolók, krémek használata.

Az arcbőr és az arcizmok rugalmasságát fokozza, a ráncok megjelenését késlelteti a rendszeres kozmetikai masszázs.

Az esztétikailag zavaró bőrnövedékek eltávolíthatók. A pigmentfoltok kezelése nehezebb. Általában makacsul ellenállnak minden halványító kísérletnek.

Az idősödő nők arcán megjelenő szőrszálakat elektromos úton véglegesen el lehet távolítani.

A nyugodt, derűs lélekhez társuló, jól ápolt, kellemes külső nagymértékben megkönnyíti az idős emberek beilleszkedését a családba és a társadalomba.

1446
HOZZÁSZÓLÁS:
loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Szólj hozzá

| Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

 

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!

Friss HOZZÁSZÓLÁSOK

26889
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]