Miért kell fényvédő krémmel védeni bőrünket?

1076
HOZZÁSZÓLÁS:

Az összes fényvédő szeren feltüntetett fényvédő faktor (LF vagy SF) tulajdonképpen egy szorzószám, aminek segítségével ki lehet számítani, hogy mennyi ideig lehet napozni, anélkül hogy a bőr kivörösödne. (Feltételezve, hogy az ember ismeri saját szervezete „belső védekezési idejét”. )Példa: Ha LF 8 a tényvédő faktor, akkor 15 perces saját védekezési időt feltételezve, elméletileg 120 percig lehet napozni.

Lassan szoktassuk magunkat a naphoz

A legrosszabb, amit a napfényt illetően elkövethetünk a bőrünk ellen, ha sápadt és védtelen bőrünket erős napfénynek tesszük ki. A lehető legnagyobb ellentét: egyenlítői napsütés a tél közepén szokásos fakó bőrre. Nem sokkal jobb változat: amikor egy szép tavaszi napon, abban az évben először, otthon a balkonon, jó alaposan és minden védekezés nélkül napozunk.

Ilyen óriási mennyiségű UV sugárzásnak teljesen védtelenül ki vannak szolgáltatva a bőrsejtek, ha nem használtunk fényvédő krémet. Sokkal kevésbé veszélyes a nap, ha hagyunk a bőrnek elegendő időt a felkészülésre, hogy saját védőernyőjét bevethesse. Ez a védőernyő – típustól függően – többé-kevésbé sötét színszemcsékból áll, amelyek megfelelő fényinger hatására a pigmentsejtekben képződnek.

További védekezésként a szaruréteg megvastagszik, és létrejön az úgynevezett fénykéreg. Ha a bőr naponta elviselhető mennyiségű napot kap, a két védőmechanizmus három héten belül teljesen kiépül. Az „elviselhető”‘ alatt olyan mennyiség értendő, amitől a bőr nem vörösödik ki.

Hogy mennyi UV fényt lesz képes elviselni a bőr a szoktatási idő után, és mennyi kiegészítő védelemre lesz még szüksége, az két dologtól függ: az egyén fénytípusától, valamint a nap intenzitásától. A világos bőrűeknél a természetes védőernyő kapacitása többnyire csekély, a kreol bőrűeknél viszonylag magas.

Hogy megkíméljük a bőrt egy ilyen UV-sokk-hatástól, típustól függetlenül tavasszal, illetve a nyaralás során egészen rövid napozással és viszonylag erős fényvédő szerrel kell kezdeni. Napi 10 perc elegendő, hogy a bőr saját védőmechanizmusa akcióba lépjen.

1076
HOZZÁSZÓLÁS:
loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Szólj hozzá

| Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

 

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!

Friss HOZZÁSZÓLÁSOK

26889
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]