Mire kell ügyelni a bőrápolásban pubertáskor után?

1059
HOZZÁSZÓLÁS:

Egészséges fiataloknál általában 12-14 éves korban indul meg a nemi hormonok termelése. Ezek hatására a tinédzserévek elején – a lányoknál esetleg kissé korábban – jelentős változások zajlanak le a szervezetben, amelyek eredményeként később a fiúból férfi, a leányból pedig nő lesz.serdulo

Ennek az átalakulásnak a középpontjában a belső elválasztású mirigyek, főleg az agyalapi és a nemi mirigyek (a here és a petefészek) működésének megindulása áll. Gyakran a testi és a lelki változások viharosan mennek végbe, ezek jól ismert külső és viselkedésbeli kihatásaival.

A meginduló nemihormon-termelés, illetve az öröklött belső és egyéb külső tényezők hatására -mintegy ezek kivetüléseként- a bőr is követi, és magán viseli a serdülés jegyeit. így főleg az arcon és a mellkason zsírosabb lesz, gyakran mitesszerek és pattanások mutatkoznak. A haj is zsírossá válik, és a fiatal sokszor ápolatlannak tűnik.

A témához kapcsolódóan röviden ki kel. térnünk a nemi szervekkel kapcsolatos teendőkre, főleg a helyes testápolás és az életmód szempontjából.

Hogyan kell a nemi szervek környékét tisztán tartani?

Az egészséges érett nőnél a ciklikusan fellépő szabályos menstruáció azt jelenti, hogy belső elválasztású mirigyei helyesen működnek. A normális menstruációs ciklus lezajlásában több hormon ritmusos és összehangolt együttműködésére van szükség.

Miközben a méh nyálkahártyája lelökődik, egyéb testi és lelki elváltozások is történnek. A menstruáció idejére ajánlatos a hüvelytampon, amely helyes használat esetén ártalmatlan, kényelmes és ma már világszerte elterjedt.

A tampont naponta többször, de legalább 8 óránként cserélni kell. (A külföldi szaklapok és a népszerűsítő folyóiratok néhány évvel ezelőtt sokat foglalkoztak a tampont használó nők betegségével. Kiderült, hogy ennek okozója a rossz anyagból készült tampon és annak túl ritkán történő cserélése volt.)

A verejték- és egyéb járulékos mirigyek fokozott működése miatt fontos a gyakori mosakodás, amely mindig langyos, testmeleg vízzel történjen. Hasonló ápolást igényel a nemi szervek és a végbél környéke is.

A menstruáció idején lehetőleg kerülni kell a harisnyanadrág viselését, mivel annak anyaga nem porózus, és így hő- és nedvességpangást hoz létre. Az egyéb napokon az intim kozmetikában egyre inkább elterjedő spraykről tudni kell, hogy nem pótolják a rendszeres tisztálkodást. Ennek a tájéknak a lemosására ma már nem az ülőfürdőket ajánlják, hanem a kézi tus mechanikus tisztító hatását semleges hatású szappannal kiegészítve.

A serdülőknél beinduló hormonális hatásokkal van összefüggésben a hímvessző fitymájában levő speciális faggyúmirigyek működésének beindulása, amelyek váladéka a smegma. A fitymazsákban felszaporodott smegma, mivel a különböző baktériumok számára kedvező talajt jelent, könnyen bomlásnak indul.

Ezért a pubertástól a fiatal fiúkat arra kell nevelni, hogy a hímvesszőt naponta szappannal mossák meg és töröljék szárazra. Egyébként a smegma rákkeltő hatású anyagokat is tartalmaz, így a rendszeres tisztán tartás a hímvessző-daganatok megelőzését is szolgálja.

1059
HOZZÁSZÓLÁS:
loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Szólj hozzá

| Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

 

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!

Friss HOZZÁSZÓLÁSOK

26893
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]