Mit kel tudni a szőr-és hajszálak felépítéséről?

1034
HOZZÁSZÓLÁS:

A test nagy részét borító pehelyszőrzet a serdülőkor idején, a nemi jellegnek megfelelően, egyesszor testtájanként megerősödik. A szőrzet elnevezése változatos, pl. a fejbőrön haj, a szemöldökön szemöldökszőrzet, a szemhéjakon pilla, a férfiak állán szakáll stb. A szőr-(haj)szálak egyénenként és fajtánként, bizonyos mértékben még testtájanként is különböző erősségűek és alakúak (sima, hullámos, göndör).

A szőrök henger alakú szaruképletek, amelyek a szőrtüszőben helyezkednek el.

A szőrszálak felépítése

A szőrtüsző a hám folytatását képező és a hámsejtekből kialakuló külső és belső gyökérhüvelyből és kötőszöveti hüvelyből áll. A külső gyökérhüvely a hám alap- és tüskés-sejt-rétegeinek felel meg. A belső gyökérhüvely mélyebben helyezkedik el és három rétegből áll.

A gyökérhüvely a tüsző végén, hagymaszerű kiboltosodással végződik, ez a hajhagyma. A hajhagymába alulról kötőszöveti csap nyomul be, amely hajszálereket tartalmaz és a haj táplálását biztosítja.

A szőr-(haj)szál szintén három rétegre tagozódik. Kívül lapos sejtek egysoros rétege látható, amelyek alakja és elrendeződése jellegzetes az emberre.

A szőrszál nagyobb része a kéregállomány: festékszemcse tartalmú és elszarusodott sejtek alkotják. A szőrszál szőrtüszőn belüli részében pedig a szálak közepén világosabb, csak részben elszarusodott sejtekből álló rész különböztethető meg: ezt nevezik velőállománynak.

A haj- és szőrszálak festékanyagát a szőrtüszőben levő festéktermelő sejtek hozzák létre. A szőr-(haj)szálak a haj-hagymában képződnek, ahol számos osztódó sejt van.

A hajszálak termelése nem folyamatos, 3-6 hónaponként következik be az úgy-nevezett pihenőfázis és a hajváltás, amely igen bonyolult mechanizmus. Az ép fejbőr 100 000-150 000 hajszálat tartalmaz, és naponta 50-100 hajszál kihullása tekinthető normálisnak.

A szőrtüsző felső harmadába nyílik a faggyúmirigy, és a csak egyes területeken (pl. hónalj, mellbimbó stb.) megtalálható úgynevezett apokrin mirigy kivezető csöve is. Az alsó harmadban tapad a szőrtüszőhöz a szőrmozgató izom.

1034
HOZZÁSZÓLÁS:
loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Szólj hozzá

| Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

 

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!

Friss HOZZÁSZÓLÁSOK

16972
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]