Mit kell tudni a rózsakiütés nevű bőrbetegségről?

3418
HOZZÁSZÓLÁS:

A „hatodik betegség”-ként is ismert rózsakiütés a kisgyerekek körében meglehetősen gyakori állapot. Csak a hat hónapos és a hároméves kor közötti gyerekeket érinti, és minden harmadik gyereknél kialakul valamikor. Kiütéskkiutes-viszketes-01ént és lázzal jelentkezik. A betegség oka pontosan nem ismert, de a légzőrendszer közvetítette vírusnak tulajdonítják. Meglehetősen hosszú a fertőződés és az első tünetek megjelenése közötti lappangási idő, rendszerint 10-15 nap.

A lázat gondosan kezelni kell lázcsillapítóval és sok folyadék fogyasztásával, és ellenőrizni kell, hogy a gyermek testhőmérséklete normális legyen, ugyanakkor be legyen takarva, így a láz okozta görcsök kialakulásának lehetőségét el lehet kerülni. A gyermeket orvoshoz kell vinni, hogy a kanyaró vagy a rubeóla lehetőségét kizárják.

TÜNETEK

  • Magas láz, ami körülbelül három napig tart.
  • Egyes esetekben a hirtelen test-hőmérséklet-emelkedés miatt a gyermeknél görcsök alakulnak ki.
  • Általános rossz közérzet.
  • Étvágytalanság.
  • A nyak nyirokcsomói duzzadtak.
  • Torokfájás.
  • A láz elmúlta után foltszerű rózsaszín kiütés jelenik meg rendszerint a mellkason és a hason kezdődően, a karok és lábak felé terjedve. Igen ritka, hogy az arcon is megjelenjen.
    A kiütések halvány, pirosas pontokból állnak, gyakran kis csúcsi résszel. úgy néznek ki, mint a rubeóla vagy a kanyaró esetén.

A KEZELÉS CÉLJA

A rózsakiütés veszélytelen állapot, a gyermekek igen gyorsan kigyógyulnak belőle. A kezelés célja a tünetek enyhítése és a komplikációk (a kiszáradás és a görcsök) megelőzése.

Fontos elkülöníteni a hozzá hasonlóan jelentkező súlyosabb betegségektől, például a kanyarótól, a rózsahimlőtől, az agyhártyagyulladástól, illetve az egyéb magas lázzal járó bakteriális fertőzésektől. Ha a diagnózis nem biztos, akkor vérvizsgálatok és kenetek segítségével ki lehet zárni a súlyosabb fertőzéseket.

FONTOS A KISZÁRADÁS MEGELŐZÉSE – Kerüljük el a kiszáradást azáltal, hogy a fertőzött gyermekkel gyakran, kis mennyiségű tiszta folyadékot itatunk. Ellenőrizzük a gyermek vizeletürítését (napi hat nedves pelenka a normál mennyiség), hogy megbizonyosodjunk arról, elegendő-e a megitatott víz mennyisége.

LÁZCSILLAPÍTÁS – A lázcsillapítás történhet hűtőfürdővel, illetve nem szteroid gyulladásgátló gyógyszerek (példáid ‘Acetaminofen’ vagy ‘Ibuprofen’) adásával. Amennyiben a láz nem csökken, és 38,8 °C fölött van, orvoshoz kell fordulni.

A betegségnek egy hét alatt el kell múlnia. Ha a tünetek tartósan fennállnak, vagy szövődmények, például lázgörcs, mentális változások, kiszáradás vagy súlyos köhögés lépnek fel, akkor azonnal orvosi ellátásra van szükség.

3418
HOZZÁSZÓLÁS:
loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Szólj hozzá

| Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

 

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!

Friss HOZZÁSZÓLÁSOK

26889
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]