Hogyan előzhetjük meg és kezelhetjük a pelenkakiütést?

1382
HOZZÁSZÓLÁS:

Bár a kiütés csak ritkán válik súlyossá, mégis kínos lehet mind önnek, mind a babának. Ha nem kezealvas-babalik, még el is fertőződhet. Néhány egyszerű módszer azonban védhet a pelenkakiütés kialakulása ellen, illetve megakadályozhatja, hogy rosszabbá váljon a helyzet.

Hogyan előzhetjük meg?

A gyermek pelenkáját minél hamarabb ki kell cserélni, ha pisis vagy kakis lett. Azt lehet mondani, hogy az újszülöttek pelenkáját napi 10-12 alkalommal kell cserélni, a nagyobbakét pedig 6-8 alkalommal. Alaposan meg kell tisztítani a pelenka alatti területet, elölről hátrafelé kell törölni, és nem szabad kihagyni az apró redőket sem.

Használjon kímélő babaszappant és sima vizet, speciális összetételű babatestápolót vagy babatörlőkendőket. Ha szappant és vizet használ, öblítse le a szappant, és alaposan, de gyengéden, nyomkodva szárítsa meg a területet.

Ha eldobható pelenkát használ, azt lazán tegye a gyerekre, és kissé vágja be a lábak körüli gumis részt, hogy bejuthasson a levegő. Ne használjon műanyag nadrágot, mert az nem engedi keringeni a levegőt a pelenka alatt.

Ha pamut- vagy tetrapelenkát használ, tegyen belülre egy pelenkabetétet, amely távol tartja a nedvességet a baba bőrétől, és ezzel megelőzi a kiütést. A tetrapelenkát főzéssel kell sterilizálni, vagy mosás előtt pelenkaáztatóba kell tenni. Ezután kímélő, nem biológiai mosóporral kell kimosni, és alaposan ki kell öblíteni.

Hogyan kezelhetjük a pelenkakiütést?

Ha a gyermeken mégiscsak kialakult a pelenkakiütés, a tisztába tevéskor használjon pelenka alá való krémet. Ez segít enyhíteni az irritációt, ugyanakkor gátként is szolgál a baba bőre és a vizelete meg a széklete között.

Amilyen gyakran és amilyen sokáig csak teheti, engedje a gyermeket pelenka nélkül lenni – a friss levegő és a napfény segít felszárítani a baba bőrét, és a fájó popsi hamarabb meggyógyul. Ültesse a gyermeket egy tiszta törülközőre vagy textilpelenkára, nehogy baleset történjen! Ha gondja van, forduljon tanácsért az orvoshoz.

A baba kiütésének enyhítésére próbálja ki a körömvirág alapú védőkrémeket -a körömvirág fertőtlenítő tulajdonsága elősegíti a gyógyulást és csökkenti a gyulladást.

Ha jól felvert tojásfehérjét kenünk a kiütésre, már meg is találtuk a természetes védőanyagot. Megpróbálhatja azt is, hogy pár cseppnyi teafa-, levendula- vagy körömvirágolajat tesz a gyermek fürdővizébe, ezek nyugtatják a bőrt.

Figyeljen a fertőzésre utaló jelekre!

Néha a kiütés élesztőszerű szervezettel fertőződhet, az úgynevezett candidával. A candidás fertőzés jele a tartósan fennálló, nedvező, élénkvörös kiütés fehér vagy vörös pattanásokkal, amelyek elsősorban a redőkben bújnak meg, vagy az olyan sokáig tartó kiütés, amely a hagyományos kenőcsök hatására nem akar múlni.

Ha a gyermeknél kialakul a candidás fertőzés, akkor speciális gombaölő krémek segítenek. Kaphatók receptre, de szabad forgalomban is.

1382
HOZZÁSZÓLÁS:
loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Szólj hozzá

| Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

 

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!

Friss HOZZÁSZÓLÁSOK

26889
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]