Mi okozhat a melaninon kívül festékzavarokat a bőrben?

1074
HOZZÁSZÓLÁS:

A pigmentzavarokat a melaninon kívül egyéb festékek is okozhatják. Ezek keletkezhetnek magában a szervezetben.

Mi okozhat pigmentzavarokat?pigmentzavarok

Az epefesték testszerte idéz elő citromsárga elszíneződést a bőrben és a szaruhártyán. Ez az állapot, a sárgaság, azonban már nem kozmetikai probléma, hanem valamely súlyos belgyógyászati betegség (fertőzéses májgyulladás, epekő, májzsugorodás stb.) fontos figyelmeztető tünete.

A vérfesték (hemoglobin) lebomlási termékeinek lerakódása okozza a visszeres vagy lábszárfekélyes betegek bőrének foltos elszíneződését, amelyet tovább tarkít a felhalmozódó melanin is. Speciális anyagcserezavar okozta ritka betegségeket szintén kísérhet jellegzetes bőrelszíneződés. A vérfesték és a melanin pl. együttesen okoz – elsősorban a hajlatokban – sötétbarna foltokat egy sajátos, hibás vasanyagcserével járó kórképben.

A nem melanin eredetű pigmentzavarok másik csoportját a szervezetbe kívülről bekerülő különböző anyagok váltják ki. Ezek egy része a szájon át, más része a bőrön keresztül jut be, gyógyszer formájában vagy a foglalkozással kapcsolatban.

Az injekciós aranykezelés pl., amelyet főként idült ízületi bajokban alkalmaznak, szürkéskéken színezi el a szaruhártyát és a napérte bőrterületet.

A nyálkahártyák (kötőhártya, gyomor, orrmelléküregek, húgycső stb.) tartós kezelése ezüsttartalmú ecsetelőkkel szintén az egész testfelszínen okoz kékesszürke elszíneződést.

Az arzén, akár mint erősítőként használt gyógyszer, akár mint növényvédőszer, sötétbarnára színezi a bőrt, a tenyéren, a talpon pedig szarumegvastagodást okoz, amelyből esetenként bőrrák is kifejlődhet.

A vérbaj kezelésére régen gyakran alkalmazott bizmut kiterjedt szürkés színt kölcsönöz a bőrnek, amihez fekete bizmutszegély társul a fogak nyakán.

A malária és egyes bőrbajok kezelésében használt gyógyszerek némelyike sárgára színezi a bőrt, a szaruhártyát azonban érintetlenül hagyja.

Egyes növények, pl. a sárgarépa, a sütőtök és a naiancs nagy mennyiségben tartalmazzák az A-vitamin előanyagát. Túlzott fogyasztásuk sárga elszíneződést okozhat a bőrön, ami elsősorban a tenyéren és az arcon mutatkozik.

A festékzavarok közé tartozik végül a tatuálás. Erről akkor beszélünk, ha színes, oldhatatlan anyagok jutnak be a bőrbe baleset (szénszemcsék, salak, lőpor) vagy szándékos beavatkozás (tetoválás) útján, és ott véglegesen tárolódnak.

Ez utóbbi mód, sajnos, még ma is elég gyakori. Főként meggondolatlan fiatalok, katonák csinálják vagy csináltatják tusba, cinóberbe vagy más festékbe mártott tűvel. A tatu eltávolítása csak heg árán lehetséges.

1074
HOZZÁSZÓLÁS:
loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Szólj hozzá

| Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

 

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!

Friss HOZZÁSZÓLÁSOK

26892
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]