Tények a bőr vér- és nyirokkeringéséről

897
HOZZÁSZÓLÁS:

A szervezet sejtjeihez a víz és a különböző tápanyagok a vérkeringés útján jutnak el. A vérkeriverkeringesngés egy csatornarendszerben végbemenő körforgalmat jelent. A szív bal kamrájából kiágazó nagy nyomóerek (artériák) fokozatosan kisebb ágakra oszlanak, és ezek az oxigénben és tápanyagokban gazdag vért szállító artériák vagy ütőerek behálózzák az egész szervezetet.

A vér-és nyirokkeringés működése

Az egyes szervekben faágszerűen szétágazó erek rugalmas, tágulékony falain keresztül a víz és a tápanyagok kilépnek a szövetekbe. A víz és a tápanyagok kilépését a sejtek közé az is elősegíti, hogy az ütőerekben levő nyomóerő nagyobb, mint az ereken kívüli nyomás. így az érfalon keresztül mintegy kinyomódik, kilökődik a víz, és az érfalak résein átnyomódnak a tápanyagok. A sejtek ezáítal hozzájutnak a vízhez, fehérjékhez, szénhidrátokhoz, zsírokhoz és más tápanyagokhoz. Az anyagcsere a sejt közötti térben zajlik.

A vérkeringés másik ágára, az úgynevezett visszerekre vagy vénákra vár a feladat, hogy a felhasználásra nem került vizet, tápanyagokat és a sejtek anyagcseréje során keletkezett salakanyagokat eltávolítsák a sejt közötti térből. Ezek az anyagok azért képesek a visszerekbe belépni, mert normális körülmények között a visszerekben alacsonyabb a nyomóerő, mint a sejt közötti anyagok nyomása. Az elszállításra váró folyadék könnyedén bejuthat a visszerekbe.

Ha a vérkeringés zavartalan, szerveinkbe eljut az oxigénben és a tápanyagokban gazdag artériás vér, a szervekben levő sejtekben lezajlik az anyagcsere, a feleslegessé vált anyagok, bomlástermékek benyomulnak a visszerekbe – a szervezet megszabadul a nemkívánatos anyagcsere-termékektől. Ez az egészséges vérkeringés jól látszik a bőrszínén is, amely üde rózsaszínű, kellemesen meleg tapintású.

Ha nem jól működik a keringés

Ha a keringésben ez a körforgás akadozik, pl. nem kerül elegendő friss vér a sejtekhez, mert az ütőeres keringés akadályozott (érelzáródás, érszűkület) eltűnik az egészséges bőrszín, a bőr szederjessé, vörössé vagy sápadttá, tapintata forróvá vagy hűvössé válik.

A visszeres keringés akadályozottsága hasonlóképpen a vérkeringés zavarához vezethet (pl. visszértágulat visszérgyulladás). Ilyenkor a tágult, gyulladt visszerekben megnövekszik a nyomás, és a vénák nem tudják „kiszivattyúzni” a sejtek közül az elszállításra váró anyagokat, azok megrekednek a sejt közötti térben.

A normális keringés fenntartásához a nyomóerek (artériák) és a visszerek (vénák) épsége és egészséges működése mellett a keringés harmadik tagjának, a nyirokereknek a normális működése is szükséges.

897
HOZZÁSZÓLÁS:
loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Szólj hozzá

| Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

 

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!

Friss HOZZÁSZÓLÁSOK

14109
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]