Mikor és hogyan tisztálkodjunk?

1217
HOZZÁSZÓLÁS:

A legcélszerűbb, ha mindig a munka végeztével tisztálkodunk, vagyis legtöbbször este. Ez több okból is fontos: nemcsak az ágyneműt kíméljük, ha tiszta testtel fekszünk le, de a pihenésünk is jobb lesz így.tisztlkodas

Miért célszerű este tisztálkodni?

A megtisztított bőrön ugyanis szabaddá válnak a pórusok (a verejtékmirigyek kivezető nyílásai és a szőrtüszőnyílások), ezáltal a bőrön át végbemenő gázcsere, a bőrlégzés tökéletesebb. Talán még ennél is fontosabb az a körülmény, hogy ha a bőrön napközben megtapadó szennyeződésnek elég ideje marad arra, hogy a verejtékben vagy a bőrfaggyúban feloldódjék, akkor erősebb izgató hatást fejt ki a bőrre, ami kipirosodásához, viszketéshez, tehát gyulladáshoz vezethet.

A túlérzékenyítő anyagok ilyen módon ekcémát hozhatnak létre, de a bőrön levő baktériumok, illetve gombák is túlságosan elszaporodhatnak és fertőzést okozhatnak.

A lefekvés előtti tisztálkodás mellett szól még az a körülmény is, hogy az egészséges bőr felszíne enyhén savas vegyhatású, a szappanok pedig többé-kevésbé lúgosak. Mosakodás után hiába öblítjük le a szappanhabot, a bőr felszínének vegyhatása mégis lúgosabb marad, a hiányzó „savköpeny” miatt pedig a bőr sérülékenyebb, fertőzésre inkább hajlamos. Bár az egészséges bőr képes arra, hogy néhány óra alatt visszaállítsa a savas vegyhatást, jobb, ha az ehhez szükséges időtartam az ágynyugalom védettebb helyzetében telik el.

Zuhany vagy fürdés?

Vajon a mosakodás, a fürdés vagy a zuhanyozás a legmegfelelőbb módja a tisztálkodásnak? Mindegyiknek megvan az előnye. A mosakodás gyorsabb, könnyebben keresztülvihető. A fürdésnél hosszabb időn át éri a víz a testet, ezért jobban tisztít. A zuhanyozás kisebb berendezéssel megoldható, mint a fürdés, emellett jól tisztít. Előnye még, hogy a bőrt paskoló vízsugár fokozza a vérkeringést és ezért frissítő hatású is.

Milyen gyakran kell mosakodni?

Tisztasági szempontból hetenként egyszer-kétszer feltétlenül szükség van meleg vizes fürdőre vagy zuhanyozásra, mosakodásra pedig naponta. A fürdő és a tus kényelmes és kellemes. Egyik sem helyettesíti azonban az alapos mosakodást.

Hiába ül be valaki naponta a meleg vizes fürdőkádba, azért még piszkos maradhat a nyaka meg a füle, ha nem mossa meg külön ezeket a testrészeit.

Csak tiszta vízben mosakodjunk és semmiképpen se fürödjünk közös kádvízben. Erre nemcsak akkor kell ügyelni, ha a másik emberen fertőző bőrkiütés vagy seb van. A látszólag ép bőrű emberről is baktériumok és gombaspórák milliárdjai áznak le, amelyek mások testén kórokozókká válhatnak. Ebből a megfontolásból tanácsos zuhanyozni az uszodai vagy a szabadban történt fürdés után, és a tenger sós vizét is helyes leöblíteni.

Mindig mossunk kezet, ahányszor csak szennyezett vagy fertőző anyaghoz nyúlunk. A kézmosással önmagunkat védjük a fertőzéstől. Ha beteggel foglalkoztunk, a szappan és a meleg víz nem nyújt elég védelmet. Ilyenkor erős fertőtlenítő hatású oldatban is le kell öblíteni kezünket. Erre a célra megfelel az 1 ezrelékes neomagnolos és a híg sterogenolos fertőtlenítő oldat.

Mossunk kezet WC-használat után és minden étkezés előtt. Számos fertőző betegség kórokozója ugyanis a szájon átjut a szervezetbe. Ez a fertőzés útja a gyakori nyári hasmenés, a vérhas, sőt a tífusz esetében is.

Naponta meg kell mosni a ruhával nem fedett testrészek bőrét, továbbá a hajlatokat és a lábakat is.

A fokozottan izzadó bőrt naponta többször is mossuk le szappanos, esetleg enyhén hipermangános vízzel, ezután pedig szórjuk be fertőtlenítő hintőporral. Az izzadó embernek több gondot kell fordítania testének ápolására, ezáltal az izzadással járó kellemetlenségek nagy részét is elkerülheti.

A legtöbb sportnál éppúgy a megerőltető fizikai munkánál – a fokozott izommunka egyúttal erőteljesebb verejtékezést is maga után von. A fokozott izzadás részben hasznos, hiszen mintegy kimossa a pórusokban levő port Másrészről azonban a bő verejtékezés hatására fellazuló elszarusodott hámréteg sérülékenyebbé válik, könnyebben áthatolnak rajta a bőr felszínére került kórokozó baktériumok.

Ezért mindenfajta sportolás után alapos zuhanyozásra van szükség. Ez alól a vízi sportok sem jelentenek kivételt.

1217
HOZZÁSZÓLÁS:
loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Szólj hozzá

| Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

 

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!

Friss HOZZÁSZÓLÁSOK

16972
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]